כמה סיבות טובות לצפות לוורדפרס 3.0
גרסת וורדפרס הבאה – וורדפרס 3.0 – מתוכננת לצאת לאוויר העולם בעוד כחודש-חודשיים. בינתיים אפשר כבר להוריד גרסת אלפא ולתת הצצה ראשונה למספר שינויים, תוספות ופיצ'רים חדשים הצפויים לנו בקרוב, עם השקת וורדפרס 3.0. אז מה צפוי לנו שם?
1. בחירת שם משתמש וסיסמה לאדמין כבר בתהליך ההתקנה
עד עכשיו, במהלך ההתקנה ניתן שם משתמש admin כברירת מחדל למנהל המערכת והונפקה סיסמה אקראית. את סיסמת האדמין אפשר היה להחליף במערכת הניהול לאחר ההתקנה. כדי לשנות את שם המשתמש של מנהל המערכת, היה צורך צריך לשנות בבסיס הנתונים או להיעזר בתוספים חיצוניים.
וורדפרס 3.0 מאפשרת עכשיו לקבוע בזמן ההתקנה את שם המשתמש והסיסמה.
למה זה חשוב?
המשמעות של זה היא שיפור האבטחה של וורדפרס. מרבית המשתמשים לא משנים את שם המשתמש של מנהל המערכת, והאקרים רבים שמנסים לפרוץ למערכות וורדפרס היו יכולים להניח שיש במערכת שם משתמש בשם 'admin'. עכשיו אפשר בקלות, כבר בתהליך ההתקנה, לקבוע שם משתמש אחר וגם סיסמה מותאמת אישית.
2. עשרים עשר – 2010 – תבנית וורדפרס חדשה
וורדפרס 3.0 מגיעה עם ערכת עיצוב (תבנית) חדשה בשם TwentyTen. למעשה, צוות הפיתוח וורדפרס שמו לעצמם מטרה לשחרר ערכת עיצוב חדשה מדי שנה. זוהי תבנית חביבה בשני טורים, עם 2 אזורי וויד'גטים מובנים בסיידבאר, עוד ארבעה אזורי ווידג'טים בתחתית הדף ותפריט ניווט עליון.
כמובן שניתן להחליף שם גם את תמונת ההדר (הערכה מגיעה עם 8 תמונות הדר, או שאפשר להעלות תמונה מותאמת אישית), וגם ניתן לקבוע תמונת רקע מותאמת אישית (עוד תכונה חדשה של וורדפרס 3.0).
3. תמונה רקע מותאמת אישית
וורדפרס 3.0 כוללת כעת תמיכה ברקע מותאם אישית. למי שמכיר את מבנה התבניות של וורדפרס ויודע css בסיסי, זה אמנם לא ממש משנה. עם זאת הדבר מאפשר הגדלת הגמישות בשימוש בוורדפרס גם עבור מי שאין להם כל ידע בכך. אני גם מאמין שעוד יימצאו לפיצ'ר הזה שימושים יצירתיים בהמשך.
כדי להוסיף תמיכה ברקע מותאם אישית, כל מה שיש לעשות הוא להוסיף את הקוד הבא לקובץ functions.php של התבנית בה אתם משתמשים, או לקובץ פונקציות מותאם אישית (כאמור, הקוד הזה כבר כלול בתבנית החדשה שמגיעה עם וורדפרס):
[ccwn_php]
add_custom_background();
[/ccwn_php]
אחרי שזה נעשה, תופיע בממשק הניהול שלכם אופציה חדשה בשם Background (רקע) בתוך התפריט Appearance (מראה הבלוג). תפריט זה מאפשר להעלות תמונת רקע, ולתת לה הגדרות מותאמות אישית, כמו למשל מיקום התמונה(מרכז/שמאל/ימין), חזרה/אי חזרה, קבועה/נגללת.
4. תכונה חדשה: מנהל התפריטים
זהו אחד הדברים המגניבים שמתווסף לוורדפרס, לפחות מבחינת משתמשים סופיים, שחיפשו דרכים לשינוי מבנה התפריטים בלי להתעסק יותר מדי בקוד או במספור לא נוח של העמודים.
במנהל התפריטים החדש תוכלו לייצר תפריטים שונים, ולבחור את מי מהם להציג ע"י שימוש בוויד'גט הכלול, או ע"י שימוש בתבנית בעזרת הפונקציה החדשה wp_nav_menu(), שיכולה לקבל פרמטרים שונים (כמו למשל מספר או מזהה התפריט, סלקטור עבור CSS, האם לעטוף את התפריט ב div או ברשימת ul וכדו'). תפריט הניהול מגיע עם סט חדש של פונקציות ופילטרים שאפשר להחיל עליהם, על כך אולי בפוסט נפרד בנושא.
כלי מנהל התפריטים הוא Woonav, שפותח ע"י Woo Themes, ומשולב כעת כחלק מובנה של וורדפרס. הכלי יאפשר לכם ליצור תפריטים מרובים עם תפריטי משנה, שמשלבים קטגוריות, עמודים, וגם קישורים פנימיים או חיצוניים מותאמים אישית. חסל סדר תוספים כמו page-to-link, או שימוש מרובה בקוד של ב wp_list_pages ו- wp_list_categories כדי לייצר מבנים משולבים של תפריטים דינמיים.
הפיצ'ר החדש הזה מספק ממשק משתמש ידידותי ונוח להוספת תפריטים חדשים עבור משמשי הקצה ועשוי לפשט את העבודה של מפתחי וורדפרס. מתחת לפני השטח יש פה דבר מעניין נוסף – זוהי נקודה בה מפתחי וורדפרס מסחריים משלבים ידיים עם קהילת הוורדפרס ותורמים להתפתחותה. מצב של win-win עבור כולם.
5. יכולות לניהול רשת אתרים ומיזוג הקוד של WordPress MU
רבות דובר באחד השינויים המרכזיים הללו הצפויים בוורדפרס 3.0 . עד עתה היו קיימות שתי גרסאות התקנה של וורדפס: גרסה בודדת, שאפשרה לנהל אתר או בלוג יחיד, וגרסת WordPress MU לניהול רשת אתרים/בלוגים.
וורדפרס 3.0 מאחדת את השתיים לכדי גרסה אחת יחידה וניתן יהיה לנהל ריבוי אתרים תחת התקנה אחת של וורדפרס. הדבר יאפשר ניהול קל יותר של מספר אתרים במבנה של תת דומיינים (subname.domain.com) או במבנה של ספריות משנה ( domain.com/subname ).
ניהול רשת האתרים הוא אופציונאלי ומשתמשים של שתי הגרסאות – הן וורדפרס והן וורדפרס מו לא אמורים להיתקל בקשיים מיוחדים במהלך השדרוג. השינוי אמור להיות חלק ושדרוג הגרסה צפוי להיעשות בצורה פשוטה ורגילה של עדכון גרסה עבור כל סוגי המשתמשים, כך שלא יידרשו הכנות או שינויים כלשהם.
מי שירצה לאחר מכן להפוך התקנה רגילה של וורדפרס להתקנה של וורדפרס מרובה אתרים, יוכל לעשות זאת באופן פשוט יחסית, דרך ממשק הניהול בתפריט Network, שם יעבור תהליך של שדרוג הגרסה ושל מסד הנתונים. אשתדל לכתוב על נושא זה בפוסט נפרד בקרוב.
6. הוספת סוגי תוכן מותאמים אישית
מעתה קל יותר לרשום סוגי תוכן חדשים מותאמים אישית. הפונקציה register_post_type הורחבה וכעת ניתן יהיה לייצר סוגי תוכן חדשים בממשק הניהול.
הוספת הקוד הבא, למשל, יוסיף לכם סוג תוכן חדש בשם Products, עם תיבה בממשק הניהול להוספה ולעריכה של תוכן מסוג זה. בנוסף הקוד הזה יוסיף תמיכה בטקסונומיות מסוג קטגוריות (היררכיות) ובתגיות (לא היררכיות) ששייכות לסוג תוכן זה:
[ccwn_php]
function post_type_products() {
register_post_type( 'Products',
array( 'label' => __('Products'), 'public' => true, 'hierarchical' => true, 'show_ui' => true ) );
register_taxonomy('Product tag', 'Products');
register_taxonomy('Prod categories', 'Products', array('hierarchical' =>; true));
}
add_action('init', 'post_type_products');
[/ccwn_php]
נוכל כמובן ליצור תיוגים בשמות שונים מאשר קטגוריות ותגיות, ונוכל גם לשתף אותן בין סוגי תוכן שונים. למשל, אם נרצה את התיוג Prod tag שיצרנו קודם, שיהיה שייך גם לסוג תוכן למשל בשם ""News, אפשר יהיה להשתמש בפונקציה החדשה – register_taxonomy_for_object_type
באופן הבא:
[ccwn_php]
register_taxonomy_for_object_type('Prod categories', 'News', array('hierarchical' => true) );
[/ccwn_php]
כל סוגי התוכן המותאמים אישית ממשיכים להימצא באותן טבלאות כפי שהיו קודם לכן wp_posts וסוגי התוכן החדשים לא מייצרים שינוי מבני בדאטה בייס של וורדפרס. זאת בניגוד למשל למסגרות תוספי ניהול סוגי תוכן מותאמות אישית כמו Pods, הרושמת כל סוג תוכן בטבלה נפרדת בדטהבייס.
7. תוספות בהיררכיית קבצי התבנית –
היררכיית קבצי תבנית וורדפרס ממשיכה להתפתח וכעת נוספה גם אפשרות לתבנית עמוד מחבר לפי הפירוט הזה:
author-{nicename}.php – אם למשל שם התצוגה של המשתמש הוא yuki, אז התבנית שתיטען (במידה שקיימת) תהיה – author-yuki.php
author-{id}.php – אותו הדבר, רק הפעם זה לפי מספר מזהה של הכותב.
אם קבצים אלה לא קיימים, ייטענו הקבצים הבאים לפי ההיררכייה הקיימת –
author.php ולאחרי כן archive.php ו-index.php
ניתן לקרוא בפוסט אחר הסבר נוסף על היררכיית הקבצים בתבנית וורדפרס.
סוגי תוכן מותאמים אישית זוכים גם הם לתבניות משלהם. פוסט יחיד ששייך לסוג תוכן מסוים, יקבל את ההיררכיה הבאה –
- single-{post_type}.php – אם למשל הפוסט הוא מסוג products, אז הקובץ שייטען (אם הוא קיים) יהיה – single-products.php
- single.php
- index.php
זו היתה סקירה קצרה על קצה המזלג של תוספות ושינויים בולטים הצפויים בקרוב עם השקת וורדפרס 3.0.
צילומי המסכים והפונקציות השונות שנסקרו לקוחים מתוך גרסת ה-alpha של וורדפרס 3.0, זו עדיין לא הגרסה הרשמית, מה שאומר שחלק מהמסכים עשויים להשתנות, כמו גם שמות של פונקציות. אפשר לראות את ההתקדמות וההתפתחות היפה של וורדפרס לעבר מערכת מורכבת יותר ויותר לניהול תוכן, המאפשרת גמישות גבוהה מאוד הן עבור משתמשי הקצה, והן עבור בוני אתרים ומפתחים.
36 תגובות »
פיד RSS לתגובות בפוסט | טראקבק
כל הכבוד
נשמע מעניין.
יש כבר לוח זמנים לשחרור?
.-= פורסם לאחרונה אצל חתול.. אוסף תחנות רדיו ישראליות =-.
יהיה מעניין לראות אם עכשיו יפתחו CCK עבור וורדפרס.
עוד פיצ'ר חשוב, נוספו עוד הרבה אפשרויות לייצוא של הוורדפרס. חשוב מאוד בהעברת אתרים.
הפיצ'ר של מיזוג ה-MU לתוך הגירסא הראשית מצויין עבורי. גם הפיצי'רים האחרים מעניינים. תכננתי לשדרג את אחד האתרים שלי, אבל אולי אחכה כבר ל Major release של 3.0.
פוסט מצויין, תודה
.-= פורסם לאחרונה אצל מיכאל ז… המירוץ הגדול אחר החסידה =-.
אותי הכי מחרפן שאיזור העריכה של הקוד פרימיטיבי ואפילו לא כולל רשימת שורות. זה אחד המקומות שהכי דורשים התפתחות והתחדשות.
אבל בכל מקרה, חדשות משמחות
בתיה, אני כבר התרגלתי באופן אוטומטי לקחת את הקוד לתוך ה-notpad++ , לערוך אותו כמו בן אדם, ולהחזיר אותו פנימה. צודרת בהחלט – הגיע הזמן שעורך הקוד לא יראה כמו Notepad
.-= פורסם לאחרונה אצל מיכאל ז… המירוץ הגדול אחר החסידה =-.
לוח הזמנים המשוער לגרסה 3.0 (נכון לכרגע) הוא בסביבות אפריל-מאי, אבל כאמור הכל נתון לשינויים ולתיקוני באגים שעולים בדרך.
לגבי CCK – יש כיום כבר את מערכת Pods, שהיא מערכת מצויינת שמהווה cck framework עבור וורדפרס ומכילה גם עשרות פונקציות מובנות. אפשר דרכה לייצר סוגי תכנים וקשרים ביניהם אם רוצים גם לעשות סינוני תכנים וכדו', כמו גם רישום כל סוג תוכן בתוך טבלה משלו.
יש גם תוספים שונים כמו flutter וכו' שיוצרים write panels, אבל הם עובדים למעשה עם פוסטים רגילים.
אני מאמין שיבואו בעתיד הקרוב תוספים שיאפשרו הוספת סוגי תכנים באופן נוח למשתמש סופי , ויעשו שימוש בפונקציות הנ"ל.
האמת, יש לי מחשבה אולי לכתוב פלאגין כזה בהמשך, אבל בינתיים לא מערך CCK שלם אלא משהו יותר בסיסי בשלב ראשון.
לגבי המרת נתונים, נכנס לתוך המערכת גם הפיצ'ר להמרת תגיות לקטגוריות וההיפך.
@בתיה – ישנם כיום מספר תוספים שמאפשרים שכלול של עורך הקוד של וורדפרס, אבל הם לרוב מצריכים כיבוי של העורך הויזואלי שמייצר התנגשויות. אני חושב שזה לא כ"כ פשוט לשלב עורך html נורמלי עם עורך ויזואלי . אולי הם צריכים לתת עורך קוד טוב ולאפשר למשתמש אם לעבוד בעורך ויזואלי או עורך קוד.
אני לגמרי מדברת על עורך נורמלי, שום דבר מתוחכם. wysiwyg – עורך ויזואלי – זה כבר ממש מדע בדיוני 🙂 אני מדברת על איזור עריכת התבנית, לא על עריכה של פוסט.
כרגע קשה מאוד לערוך קוד תבנית בתוך המערכת, מעצבן בטירוף. בעיקר CSS ארוכים שאת צריך לתחיל לחפש את השורה שלהם, אחרי שמצאת אותה בפיירבאג, למשל.
נסי את פלגאין code-editor – תכתבי בחיפוש תוספים
לגבי עורך קוד התבנית, זכור לי שבגרסה קודמת הכניסו דווקא לפחות מספרו שורות וצביעת איזורים בקוד, מוזר שהסתכלתי עכשיו וזה נעלם, כנראה היתה סיבה שהוציאו את זה.
בכל מקרה, אני אישית עובד עם Eclipse בתור עורך הקוד שלי. זה הרבה יותר נוח כי הוא גם עושה דיבאג לקוד תוך כדי כתיבה, וגם משלים שמות של פונקציות, מאפיינים ומשתנים שונים, לא רק של PHP, אלא גם של וורדפרס עצמה, כך שזה מאוד מקל על עבודת הפיתוח. כשאני מסיים לערוך את הקובץ אני גורר אותו לחלון FTP שפתוח ליד וזהו.
בכל מקרה, אפשר להציע את הפיצ'ר הזה לוורדפרס, גם אם לא ייכנס לגרסה הנוכחית, אולי ייכנס לאחת הגרסאות בהמשך.
@battya – בדיוק בשביל זה יש IDE.
שזה?
IDE = Integrated Development Environment
תוכנות שנותנות לך סביבת פיתוח, כמו למשל Eclipse שהזכרתי בתגובה הקודמת, Dreamweaver וכדו'
פוסט מעולה
תודה
יש כבר הערכת זמן לשחרור הגרסה הסופית?
פשוט מגניב לחלוטין
.-= פורסם לאחרונה אצל Smile2life.. סכינים למבינים =-.
הערכת זמן כרגע מתישהו באפריל-מאי. לא ראיתי שיש התחייבות כרגע על תאריך שחרור הגרסה. נמשיך לעקוב…
מצפה בכליון עיניים לגרסה 3.0
תודה על הסריקה
[…] הפופולארי ביותר כעת: כמה סיבות טובות לצפות לוורדפרס 3.0 22 במרץ […]
תודה על הסקירה, מאור.
.-= פורסם לאחרונה אצל zipdrive.. אוי, יוביסופט, מה יהיה? =-.
וואו מאור
פעם ראשונה שאני מגלה את הבלוג שלך
והוא נהדר – תודה על כל האינפורמציה
.-= פורסם לאחרונה אצל אסף הנעמן-הלל.. ארבעת השלבים לצרוף מועמד חדש לעסק שלך בשיווק רשתי ! (יש גם פספוסים בסוף) =-.
תודה אסף
אתה מוזמן גם להירשם לפיד רסס כדי לא לפספס פוסטים חדשים 🙂
בסה"כ זה די מאכזב. השינוים האלו לא משמעותיים ןאני עדיין מחכה לגירסה יותר מתקדמת.
ערכת העיצוב 1020 די בסיסית- חבל שהם לא נותנים עיצוב מיוחד ואיכותי שמתקרב לעיצובים שיש חינם ברשת.
.-= פורסם לאחרונה אצל דיאטה.. דיאטה | מקרה אישי – עדי =-.
מחכה לגרסה החדשה בכליון עיניים
בעיניי אלו שינויים מעולים בממשק
בו הכל מגיע ממילא בצורת תוספים
משובחים..
תודה על הפוסט המעולה
סוף סוף עדכון משמעותי של וורדפרס
אחלה פוסט. תודה.
.-= פורסם לאחרונה אצל רמי.. מדריך: יצירת חנות וירטואלית תוך דקות בעזרת Google Checkout store gadget =-.
אחלה פוסט,
תודה רבה.
פוסט מעולה , תודה
.-= פורסם לאחרונה אצל אריק.. If you register your site for free at =-.
הי מאור ותודה רבה על המידע.
לא נראה לי ששינוי הקידומת ל-3 ממש מצדיק את עצמו.
בכל מקרה כל השידרוגים והתוספות מבורכים,
במיוחד ניהול רשת אתרים, תמונת הרקע ומנהל התפריטים.
כולי תקווה שהמעבר יהיה bugs lite 🙂
.-= פורסם לאחרונה אצל יובל.. הבעייתיות שבתעשיית השגת המטרות =-.
שינוי הקידומת הוא התקדמות טבעית של המספרים, אין בו משהו מיוחד בהכרח.
עם זאת, אני חושב שהשילוב והאינטרגרציה של וורדפרס רגיל עם גרסת ה-MU ואיחודם לכדי גרסה אחת, הוא בהחלט שינוי מבני משמעותי שנכנס לליבת הגרסה החדשה.
תודה.
מאור, תודה על העדכונים בבלוג
דורון
.-= פורסם לאחרונה אצל דורון יניב יועץ עסקי יועץ שיווקי.. ייעוץ עסקי ייעוץ שיווקי להגדלת ההכנסות =-.
[…] מורחבת יותר של התכונות הצפויות בוורדפרס 3.0 פורסמה בבלוג כאן לפני מספר חודשים, ומי שפספס יכול […]
[…] כמעט חצי שנה הגיחה לעולם וורדפרס 3.0 והביאה איתה מספר תכונות וחידושים כמו סוגי תוכן מותאמים אישית, מיזוג גרסאות וורדפרס […]
אני כל הזמן מתלבט אם להעביר את האתר שלי לוורדפרס, אולי שכנעת אותי. תודה רבה
ועוד משהו, האם זה נכון שקל לפרוץ אתרי וורדפרס?